fbpx

Бизнесът иска среща с премиера за газа, оборва с цифри „Булгаргаз“

След разменената кореспонденция между работодателите и „Булгаргаз“ във връзка с цените на газа у нас и не особено дипломатичния отговор на газовото ни дружество, бизнесът изпрати писмо до премиера Гълъб Донев с молба за среща. Приложена е и таблица с цени в САЩ, TTF и „Булгаргаз“, изготвена от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Четирите големи работодателски огранизации припомнят на служебния премиер, че писмото, изготвено и изпратено от тях е имало за цел да алармира за тревожна тенденция в цените на природния газ у нас през последните три месеца. „Самият факт, че реагираме чак сега, е свидетелство за проявеното от наша страна търпение спрямо създалата се ситуация“, обръщат внимание от АИКБ, БТПП, КРИБ и БСК.

Обяснява се още, че цените на „Булгаргаз“ са сравнени със спотовите котировки, защото преките конкуренти на предприятията у нас в момента закупуват газа си по тези цени.

Разлика от 40% в ценовите равнища между нас и преките ни конкуренти на европейския пазар е убийствена за българската индустрия  и експортно ориентираните предприятия“, подчертава бизнесът.

Ние продаваме на пазари, на които има жестока конкуренция. Колкото и да сме ефективни, не можем да се конкурираме при ценови разлики за закупувания газ от 40%“, се посочва още в писмото до служебния премиер.

А относно намека на „Булгаргаз“, че на който не му харесват цените, може да си търси друг доставчик, бизнесът заявява:

Избрали сме да работим и инвестираме в България. Избрали сме „Булгаргаз“ за доставчик, защото сме сметнали, че той би ни гарантирал сигурни доставки на конкурентни цени. Именно това ни мотивира да сключим договори с „Булгаргаз“, независимо, че изискват от нас задължителни плащания на неизползваните количества“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"