fbpx

Започваме приоритетно ваксиниране на възрастни и хронично болни

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров се обърна с апел към българските граждани да се ваксинират.

От него става ясно, че той е издал заповед за приоритетно ваксиниране на възрастни хора – над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. Ваксинационните пунктове и личните лекари от понеделник до четвъртък ще ваксинират представители на тези две групи, а през останалото време – всички желаещи по реда на записването. Заповедта е валидна за следващите два месеца. Разпоредено е РЗИ-тата да осигурят доставката на ваксини до личните лекари, както и да осигурят мобилни екипи за ваксиниране на тежко болни и хора, живеещи на отдалечени места.

Кацаров изтъкна, че харесва ли ни или не – ваксинирането е единственият начин, за който има доказателства, че намалява смъртността и разпространението на вируса. Той припомни, че България е на последно място в ЕС по процент на ваксинирани, както и по ваксинирани представители на най-уязвимите групи – възрастни хора и с тежки хронични заболявания.

Вече платихме достатъчно висока цена, заяви министърът и съобщи, че за последните 6 месеца са починали 26 хиляди души повече, сравнено със същия период през последните пет години. Това е два пъти повече от жертвите, които сме дали през Втората световна война, подчерта Кацаров. 80% от починалите са възрастни хора и такива с тежки заболявания.

По думите му, намаляването през последните седмици на разпространението на вируса се дължи повече на времето, отколкото на предприетите действия. „Опасността не е преминала и никой не може да гарантира, че вирусът няма да се върне„, изтъкна министърът.

Кацаров заяви, че от това, кога ще достигнем колективен имунитет, зависи колко дълго ще продължат мерките.

Ваксинирането е доброволно и всеки трябва да реши за себе си, аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие не желаете, посочи още здравният министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"