fbpx

Зависимостта на ЕС от китайски батерии може да замени тази от руска енергия

Европейският съюз може да стане толкова зависим от Китай за литиево-йонни батерии и горивни клетки до 2030 г., колкото беше зависим от Русия за енергия преди войната в Украйна, освен ако не предприеме строги мерки. Това се посочва в документ, подготвен за лидерите на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Документът ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания на 5 октомври.

Притеснени от нарастващата глобална самоувереност и икономическа тежест на Китай, лидерите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от Китай и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

В документа се посочва, че поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници, най вече слънчева или вятърна, Европа ще има нужда от начини за съхраняване на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

Това рязко ще повиши търсенето ни на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори, което се очаква да се умножи между 10 и 30 пъти през следващите години“, се посочва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС, утонява Ройтерс.

Докато ЕС има силна позиция в междинните и монтажните фази на производството на електролизатори, с повече от 50% глобален пазарен дял, той разчита в голяма степен на Китай за горивни клетки и литиево-йонни батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

Без прилагане на силни мерки, европейската енергийна екосистема може да има зависимост от Китай до 2030 г. от различно естество, но с подобна тежест, като тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна“, се посочва в анализа.

Ройтерс припомня, че по данни на Европейската комисия през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна, повече от 40% от общото потребление на газ, 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища в ЕС идват от Русия. Прекратяването на повечето покупки на енергия от Русия предизвика шок в цените на енергията в ЕС и скок на потребителската инфлация, принуждавайки Европейската централна банка да повиши рязко лихвените проценти в ход, койтообаче  ограничи икономическия растеж.

Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се казва в документа на испанското председателство.

Подобен сценарий може да се развие в пространството на цифровите технологии“, се казва в документа, като се коментира още – „Прогнозите показват, че търсенето на цифрови устройства като сензори, дронове, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие. ЕС има относително силна позиция в последната, но показва значителни слабости в другите области“.

До 2030 г. тази чуждестранна зависимост може сериозно да попречи на повишаването на производителността, от което европейската индустрия и секторът на услугите се нуждаят спешно, и може да попречи на модернизацията на селскостопанските системи, които са от съществено значение за справяне с изменението на климата, изтъква още докладът на испанското председателство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"