fbpx

Заводските цени продължават да спадат

промишленост

Общият индекс на цените на производител се понижава с 5.9% през февруари 2023 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 17.0%, и в преработващата промишленост – с 0.1%, докато увеличение се наблюдава в добивната промишленост – с 0.6%, сочат данни на НСИ.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на химични продукти – с 3.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 1.2%, производството на хранителни продукти – с 0.2%. Повишение на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 6.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 2.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 1.8%.

На годишна база заводските цени нарастват с 8.9% през февруари. Ръст се наблюдава при: преработващата промишленост – с 11.3%, добивната промишленост – с 8.9%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.5%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 27.2%, производството на хранителни продукти – с 23.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 21.2%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали – с 3.1%.

На вътрешния пазар заводските цени намалява със 7.9% през февруари 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 16.5%, и в преработващата промишленост – с 0.2%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 0.2%.

Намаление на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти – с 5.1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 0.6%, производството на хранителни продукти – с 0.2%, производството на основни метали – с 0.1%. По-високи цени са отчетени при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 11.1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 5.7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 2.1%.

Спрямо година по-рано производствените цени се увеличават с 9.7% през февруари 2023 г. Ръст е отчетен при: преработващата промишленост – с 16.5%, добивната промишленост – с 10.8%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.2%.

Спрямо февруари 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 31.9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 30.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 29.4%, производството на хранителни продукти – с 24.0%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали – с 0.3%.

На международния пазар цените на производител намаляват с 1.9% спрямо януари, а спрямо съответния месец на 2022 г. нарастват със 7.3%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"