fbpx

Зеленият сертификат невалиден след 9 месеца без бустерна ваксина

Трябва да си направите бустерна ваксина шест месеца след първоначалната ваксинация. Трябва да поддържаме имунитета на хората, които са ваксинирани.
Агенциите на ЕС препоръчват сега бустер дози за всички възрастни. Бустерите ни дават дори по-високо ниво на защита от оригиналната ваксинация. Те ще предотвратят много хоспитализации и смъртни случаи.
Трябва да убедим повече хора да се ваксинират. Една четвърт от възрастните в ЕС все още не са напълно ваксинирани. Ако не сте ваксинирани, сте изложени на по-голям риск от тежки симптоми на COVID-19.

Това гласи изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, направено малко след като Комисията обяви предложения за актуализиране на рамката, засягаща пътуванията в ЕС.

Приоритет ще се дава на ваксинираните пътници, като се въвежда срок от 9 месеца за валидност на сертификати след завършения ваксинационен цикъл.

Въпросният срок включва насоките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ECDC относно прилагането на бустер дози 6 месеца след основната серия от ваксинации плюс допълнителен период от 3 месеца, за да се гарантира, че националните кампании за ваксинация могат да се адаптират и хората да имат достъп до прилагането на бустери.

Актуализациите включват също приемане на сертификати за ваксинация, издадени след допълнителна („бустерна“) доза.

Успоредно с това Комисията предлага и актуализации на препоръката на Съвета относно свободното движение в рамките на ЕС.

Държавите-членки трябва да продължат да приемат пътници, ваксинирани с одобрени от ЕС ваксини. От 10 януари 2022 г. те трябва да се отворят отново за всички ваксинирани с ваксини, които са от списъка на СЗО. Тази актуализация ще осигури по-прости и по-съгласувани правила в целия ЕС, което ще улесни ваксинираните пътници да планират пътуването си.

Тези, които са се възстановили от COVID-19 в рамките на 180 дни преди пътуването си и имат или цифров сертификат за COVID на ЕС, или сертификат, считан за еквивалентен, също трябва да могат да пътуват до ЕС от 10 януари 2022 г.

Новите правила поясняват, че децата между 6 и 17 години трябва да могат да пътуват до ЕС с отрицателен PCR тест, направен преди заминаване, дори ако не са ваксинирани. Държавите-членки могат да изискват допълнителни тестове след пристигане, карантина или самоизолация. Тест и ваксинация не се изискват за деца под 6 години.

Комисията предлага също така рационализиран подход от 1 март 2022 г., изцяло зависим от статута на пътника, а не от страната на заминаване, като държавите-членки следва да допускат само ваксинирани или възстановени пътници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"