fbpx

България използва нищожен процент рециклирани материали

През 2020 година почти 13% от материалните ресурси, използвани в ЕС, идват от рециклирани отпадъчни материали (циркулярност). Евростат представя няколко констатации от статистиката за кръговата икономика и материалните потоци.

В сравнение с 2019 г. коефициентът на циркулярност се е увеличил с 0,8 процентни пункта (п.п.). Процентът поддържа стабилна тенденция на растеж от 2004 г. (8,3%), първата година, за която има налични данни.

Коефициентът на циркулярност е делът на използваните материални ресурси, дошли от рециклирани отпадъчни материали, като по този начин се спестява добив на първични суровини. Коефициентът на циркулярност е част от рамката на ЕС за наблюдение на кръговата икономика.

През 2020 г. процентът на циркулярност е най-висок в Холандия (31%), следвана от Белгия (23%) и Франция (22%). Най-нисък е в Румъния (1%), следвана от Ирландия и Португалия (и двете 2%).
Непосредствено след тях в долния край на таблицата е България с 2.6%. Страната ни бележи лек ръст спрямо 2019 година, когато циркулярността е 2.3 на сто, но тенденцията е на непрекъснат спад от 2016-та, когато имаме 4.4 процента.

Разликите в степента на циркулярност между държавите-членки се основават не само на количеството рециклиране на всяка страна, но и на структурните фактори в националните икономики.

В зависимост от основния тип материал, степента на кръговост също има някои значителни разлики, но са регистрирани малки увеличения във всичките 4 категории.

През 2020 г. коефициентът на кръговост за метали е 25% (+0,7 pp. в сравнение с 2019 г.), за неметални минерали (включително стъкло) 16% (+0,7 pp.), биомаса (включително хартия, дърво, тъкани и др.) 10 % (+0,2 pp) и изкопаеми горива 3% (+0,5 pp).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"