fbpx

160% годишен ръст на оборота на туроператорите

През третото тримесечие на 2021 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в дейностите „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ показва ръст от 158.6% спрямо същия период през 2020 година, според данните на НСИ.

Секторът „Транспорт, складиране и пощи“ е с 19.3% над равнището на същото тримесечие на 2020 година.

Най-значителен ръст е отчетен при „Въздушен транспорт“ – с 63.5%, „Воден транспорт“ – с 33.9%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ – с 33.5%.

Оборотът за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, е с 20.9% по-висок на годишна база, като съществен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ – с 82.1%, и „Издателска дейност“ – с 46.9%.

Спрямо второто тримесечие на 2021 година оборотът за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 2.2%, като най-голям е ръстът при „Воден транспорт“ – с 11.4%.

В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нарастването е с 4.3%, най-значително е при „Издателска дейност“ и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (по 27.9%) и „Информационни услуги“ (11.6%).

При Други бизнес услуги най-значителен ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 32.3%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"