fbpx

Знакови имена в нов списък на МФ по „Магнитски“

Министерството на финансите актуализира „черния списък“ с имената на 21 физически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи  (OFAC) на министерство на финансите на Съединените американски щати по глобалния закон „Магнитски“. Припомняме, тримата санкционирани са Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

В новия списък личат имената на майката на Пеевски Ирена Кръстева и бившите съдружници на Божков Цветомир и Боян Найденови, собственици на „Ефбет“. Припомняме, компанията вчера стана официален спонсор на Българския футболен съюз.

Финансовото ведомство уточнява, че лицата са асоциирани по смисъла на т. 1, буква „б“ от РМС № 441, а именно: „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“.

Включените в списъка са съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“ от РМС № 441, а именно: „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани  или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“. Лицата са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка по т. 1 „а“.

Припомняме, до момента списъкът съдържаше посочените от САЩ 64 фирми, близки до санкционираните и още 33 юридически лица, установени от МФ и НАП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"