fbpx

Ива Митева е председател на парламента, ново мнозинство застана срещу ГЕРБ

Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на Народното събрание. Тя бе избрана с гласовете на всички парламентарни групи без ГЕРБ. Гласуването бе очаквано и като показател за наличието на ново парламентарно мнозинство.

Ива Митева бе подкрепена от 162 депутати от „Има такъв народ“, БСП, ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“. ГЕРБ гласуваха с „въздържал се“ и подкрепиха своето предложение – Цвета Караянчева, която обаче получи единствено подкрепата от своите съпартийци – 75 гласа.

След това депутатите избраха и заместник-председатели на парламента, като ГЕРБ отново предложи изгубилата вота за председател Караянчева, „Има такъв народ“ – Виктория Василева, БСП – Кристиян Вигенин, ДПС – Мукадес Налбант, Демократична България – Атанас Атанасов, „Изправи се! Мутри вън!“ – Татяна Дончева.

Иначе първото заседание на 45-тия парламент бе водено от най-възрастният депутат – Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Парламентът изслуша обръщението на държавния глава Румен Радев и словата на председателите на парламентарни групи.

Всички разчетоха вота от 4 април като искане за промяна, като президентът Радев пожела на новия парламент да скъса с досегашните парламентарни практики и да се превърне в институцията, която й повелява Конституцията.

Румен Радев заяви, че в понеделник започва консултации с парламентарно представените партии за съставяне на кабинет и връчване на първия мандат за това на ГЕРБ.

Ива Митева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии.
Митева е задочен докторант по Конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е „Смесени изборни системи за Народно събрание в Р България“, а научен ръководител – проф. Емилия Друмева. Хоноруван преподавател е в Нов Български университет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"