fbpx

Въпросителни относно реалното финансово състояние на държавата

Деликатна се очертава да е ситуацията с финансите на държавата в края на кабинета „Борисов“.

По данни на Ковергентната програма на България за периода 2021 г. – 2023 г., цитирана от Клуб Z, дефицитът в края на годината на начислена основа ще бъде в размер на 7 млрд. лв. или 5,6% от Брутния вътрешен продукт. Това означава, че само за месец показателите на държавните финанси са се влошили с близо 800 млн. лв., тъй като, очакваният дефицит бе за 6,2 млрд. лв. 

Пролемът се задълбочава и от прогнозата на МФ, която показва, че ще са нужни нови дългове от поне 6,2-6,7 млрд. лв. на година, за да се поеме дупката във фискалния резерв и да се поемат разходите по падежиращите дългове, които са в размер на 3 до 3,5 млрд. лв. годишно. 

„Планира се дългово финансиране на бюджета под формата на ДЦК в рамките на 6.2–6.7 млрд. лв. годишно, при размер на падежиращия дълг в обращение от 3.0–3.5 млрд. лв. годишно. Предвидените по-големи от погашенията обеми нов дълг целят акумулиране на средства във фискалния резерв и осигуряване на средства за изплащане на падежиращите се еврооблигации. За периода не е предвидено финансиране с държавни заеми и не се очаква поемане на нов дълг под формата на финансов лизинг или други форми на дълг от първостепенните разпоредители с бюджет“, четем в пасаж от Ковергентната програма, цитиран от изданието.

В същото време Madiapool обръща внимание на факта, че финансовото министерство не е приело в изискуемия срок до 14 април пролетната макроикономическа прогноза. Припомняме, че по закон ведомството е длъжно да изготвя пролетна и есенна макроикономическа прогноза. Те са част от актуализираната средносрочна 3-годишна бюджета прогноза.

Проблемът е, че въз основа на тези документи кабинетът провежда годишната бюджетна процедура. Тук правителството обявява и очакванията си както за изпълнението на бюджета, така и за дефицита.

Mediapool също обръща внимание на разминаването между дефицита от 4.9 млрд. лева, приет в Бюджет 2021 и този от Ковергентната ни програма, изпратена на 5 май до Еврокомисията, с посочен дефицит 5.6% от прогнозния БВП или 6.9 млрд. лева.

Припомняме, кабинетът се похвали преди дни с това, че оставя финансите на плюс със 115 млн. лева за първото тримесечие. Наблюдателите са скептични обаче, тъй като това се дължи основно на 600-те млн. лева, постъпили от концесията на летище София и заложени предварително в бюджета за тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"