fbpx

Опасност от ковид огнища в лагерите под Еверест

Алпинистите в базовия лагер на Еверест в Непал съобщиха за Би Би Си, че виждат нарастване в броя алпинисти със симптоми на Covid-19 и на броя положителни тестове. Тези плашещи статистики пораждат страхове от сериозно огнище на заразата.

Служителите на базовия лагер заявиха, че са получили съобщения за 17 потвърдени случая от болниците в столицата Катманду, където за лечение са изпратени алпинисти от базовия лагер и по-високите лагери.

А персоналът в частна болница в Катманду потвърди пред Би Би Си, че пациентите са тествани положително за коронавирус след пристигането си от базовия лагер на Еверест.

Непалското правителство досега отрича да е знаело за положителни случаи в базовия лагер, като изрази опасения, че сериозността на ситуацията се омаловажава от страх, че това ще доведе до по-голям натиск за затваряне на планината от страна на експедициите.

Чуждестранните алпинисти са основен източник на приходи за непалското правителство, което затвори Еверест миналата година по време на пандемията.

Властите задължават пристигащите катерачи да се карантинират в Непал, преди да продължат към базовия лагер, но въпреки това сред алпинистите бяха изразени опасения, че сериозно огнище в планината ще бъде опустошително.

Броят на случаите на коронавирус рязко се е увеличил в Непал през последните седмици и страната има най-висок процент на инфекция сред съседните на Индия страни, където втора вълна предизвика сериозна криза.

Служители от департамента по туризъм в Непал, който пряко ръководи експедициите, не можаха да бъдат намерени за коментар, но Прем Субеди, заместник-секретар в Министерството на културата, туризма и гражданската авиация на Непал, заяви пред британската медия, че министерството не е знаело за случаи на коронавирус в базовия лагер.

Нито един от случаите на Covid в базовия лагер на Еверест не е докладван досега на Министерството на туризма„, уверява той.

Хималайската спасителна асоциация, която управлява, упълномощена от правителството, медицинската клиника в базовия лагер, информира, че е получила данни за положителни случаи при някои алпинисти, преместени в Катманду от евакуационни екипи.

Колегата на Лакпа Нуру Шерпа в клиниката в базовия лагер на Еверест, д-р Пракаш Харел, заявява, че броят на хората, проявяващи подобни на коронавирус симптоми като постоянна кашлица и треска, нараства ежедневно.

Почти всички алпинисти кашлят тук, но виждаме хора с други симптоми и се грижим те да останат в изолация„, казва д-р Харел.

Клиниката на CIWEC в Катманду също потвърди пред Би Би Си, че е виждала алпинисти с положителни проби за Covid да идват при тях като пациенти от Еверест.

Един от големите експедиционни екипи, който е пожелал анонимност, коментира, че някои от членовете им преди са били положителни, но сега са се възстановили напълно. Норвежкият алпинист Ерленд Нес заяви, че е получил положителен тест за вируса три пъти през миналия месец в две различни болници в Катманду.

Първоначално се смяташе, че Нес страда от височинна болест, но е диагностициран с коронавирус, след като бе евакуиран с въздушен транспорт от базовия лагер. Алпинистите изразиха опасения, че симптомите на коронавирус ще бъдат объркани със сходните ефекти на височината болест.

Навсякъде можете да чуете как хората кашлят„, разказва Лукас Фуртенбах, ръководител на екипа на Furtenbach Adventures. „Но това не е само обикновената кашлица, която планинарите хващат тук. Хората изпитват болка и имат други симптоми като треска и болки в тялото, но това се дължи на голямата височина.

Според уебсайта на Министерството на туризма правителството е издало 394 разрешения за катерене на Еверест за този сезон, считано от 26 април. Това ще позволи на повече от 1500 души да бъдат в планината, като повечето от тях са помощен персонал.

Алпинистите и служителите в базовия лагер на Еверест също заявиха, че липсата на съоръжение за тестване на коронавирус в здравната клиника в базовия лагер е сериозен недостатък.

Изискахме тестово съоръжение, но правителството заяви, че не може да даде разрешение“, информира д-р Харел.

Някои от големите експедиционни екипи заявиха, че са донесли свои собствени тестови комплекти в базовия лагер на Еверест, което им е помогнало да предприемат своевременни стъпки като изолиране на хора и евакуация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"