fbpx

Тв правата за Шампионската лига струват вече 15 млрд. евро

В резултат на новия финансов договор сключен от УЕФА, сумата за телевизионните права за периода 2024-2027 г. трябва да достигне 15 млрд. евро. Това представлява увеличение с 40% в сравнение с предишния период.

Телевизионните права на европейския футбол са в много добро здраве. Тази седмица Асоциацията на европейските клубове (АЕК) обяви значително покачване на цената на техните права за периода 2024-2027 г. Новият финансов договор сключен с УЕФА е в размер на 5 млрд. евро годишно или общо 15 млрд евро за тригодишния период. Това е колосална сума, значително по-висока от тази за предходния период. Според оценките на АЕК, увеличението е коло 40%.

Нищо не е достатъчно скъпо за Шампионската лига, царят на футболните турнири в света. Изпълнителният комитет на УЕФА обяви продажбата на телевизионите права за новия цикъл, като този договор има ясно определена цел: да погребе окончателно мъртво родения проект за Суперлигата.

Отговорът срещу проекта за Суперлигата

Начело на ЕАК е Насър Ал-Хелайфи, президент на Пари Син-Жермен. Страстен защитник на Шампионската лига, катарецът е твърдо решен да брани турнира от каквато и да било конкуренция. От десетилетия се поставя въпросът за турнир, който да включва само най-големите еропейски клубове. През април 2021 г. с участието на 12 клуба беше създадена една Суперлига. Но тя породи безбройни полемики и така и не видя бял ден. Оттогава ЕАК и УЕФА правят всичко възможно, за да не допуснат това да се повтори.

Освен впечатляващата сума за телевизионните права, Шампионската лига ще покаже ново лице от сезон 2024-2025 г. Най-големият европейски футболен турнир, както и Лига Европа, ще имат нов формат. В него ще участват 36 вместо 32 отбора, ще се увеличи броят на мачовете и ще се разшири елиминационната фаза. Това е първата стъпка в настъпателната политика на УЕФА. В писмо, разпространено от Таймс, Насър Ал-Хелайфи намеква за възможността да бъдат намерени „други все още неразработени източници на приходи“. Това е поредната атака срещу възобновяването на пректа за Суперлигата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"