fbpx

Нинова подкрепи бизнеса за повече грантове в плана за възстановяване

Министърът на икономиката Корнелия Нинова се присъедини към исканията на работодателите и синдикатите по Плана за възстановяване и устойчивост да се увеличат грантовете за бизнеса за сметка на финансовите инструменти.

С това тя влезе в противоречие с колегата си министър на иновациите Даниел Лорер, който бе анонсирал, че първоначално договорената схема 70% грантове – 30% финансови инструменти ще бъде променена в 50:50. Срещу това се обявиха бизнес и синдикати в писмо до премиера.

След среща с работодателските организации и синдикатите Нинова коментира, че има достатъчно възможности до този момент за използване на финансови инструменти, които не са оползотворени от българката икономика и нови такива няма да помогнат реално на бизнеса. По думите й увеличаването на грантовете са най-добрата помощ за възстановяването на производствата, запазването на работните места, увеличаване на заплатите на работещите и  модернизирането на предприятията.

От своя страна председателят на АИКБ Васил Велев коментира, че тяхното искане е аргументирано и е възможност да се увеличи значително ръста на българската икономиката. Това би могло да се случи чрез бърза пряка подкрепа на инвестициите. И като второ предложение той посочи процедурите по пряка подкрепа за инвестиции и иновации в предприятията да започват незабавно, независимо от това, че Планът още не е одобрен.

Министър Нинова изрази надежда, че в един добър диалог на конструктивност, ще бъде взето най-правилното решение в полза на българската икономика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"