fbpx

ЕЦБ все пак готова за ново рязко вдигане на лихвите

Европейската централна банка все още e склонна да повиши лихвите с половин процентен пункт в четвъртък – въпреки сътресенията в банковия сектор – тъй като очакват инфлацията да остане твърде висока през следващите години, съобщава Ройтерс по информация на свои източници.

Инвеститорите започнаха да се съмняват в ангажимента на ЕЦБ за ново голямо увеличение на лихвените проценти тази седмица, след като колапсът на Silicon Valley Bank (SVB) в САЩ предизвика вълни на несигурност на световните финансови пазари.

Но източникът, който е близък до Управителния съвет, е изтъкнъл, че е малко вероятно ЕЦБ да се откаже от плана си да повиши лихвите с 50 базисни пункта на 16 март – обявен на последното й заседание и повторен няколко пъти от президента Кристин Лагард и нейните колеги – защото това би навредило на доверието.

Фючърсите върху германските държавни облигации паднаха след информацията, а еврото се покачи спрямо британския паунд.

Официалните предложения за срещата все още не са разпространени, но управата на ЕЦБ разполага с новите тримесечни прогнози за инфлацията за следващите две години, които ще бъдат по-ниски, отколкото през декември, но все пак поставят ръст на цените доста над целта на централната банка от 2% през 2024 г. и малко над нея през 2025 г.

Освен това прогнозите за основната инфлация, която изключва цените на храните и енергията, трябваше да бъдат ревизирани по-високо, което е насърчило призивите за повишения на лихвените проценти, идващи от „ястребите“ в УС на ЕЦБ, изтъква още Ройтерс.

И все пак тези, които проповядват по-голяма предпазливост при повишаване на разходите по заеми и предупреждават за риска от финансова нестабилност, се чувстват оправдани от неотдавнашната пазарна турбуленция. Вероятно те ще се противопоставят на поемането на по-нататъшни увеличения на лихвите и вместо това ще настояват всеки нов ход да зависи от входящите данни, коментира още източникът на агенцията.

ЕЦБ може да прокарва решения с обикновено мнозинство, въпреки че е известно, че президентът Лагард търси възможно най-широкия консенсус.

Паричните пазари оценяваха 85% шанс ЕЦБ да повиши депозитната си лихва с 50 базисни пункта до 3,0% в четвъртък, като някои банки, включително Deutsche Bank, очакваха по-малко или никакво увеличение.

Инвеститорите обаче рязко намалиха залозите си за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти след колапса на SVB, като лихвеният процент по депозитите сега се очаква да достигне връх от 3,65% през есента, в сравнение с перспектива от миналата седмица от над 4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"