Грузия залага на блокчейн за промотиране на вината си

Грузия залага на блокчейн за промотиране на вината си

Докато Грузия се стреми да въведе своята хилядолетна винарска индустрия в 21-ви век, държавата си сътрудничи с блокчейн платформата Wiv, за да постави винопроизводителите в страната пред глобална аудитория от колекционери, производители и търговци на вино, съобщава изданието news.bitcoin.com.

Въпреки че не е добре позната на световната винена сцена, Грузия има дългогодишна традиция в производството на вино, която датира от повече от 8000 години. Голяма част от техниките за винопроизводство остават непроменени в продължение на хилядолетията, като производителите все още използват традиционни методи, които включват съдове за съхранение от глина по време на процеса на узряване, известни като квери, вместо дървени бъчви.

Днес страната може да се похвали с приблизително 525 сорта грозде и повече от 1800 производители, като износът на вино достига 94 милиона бутилки през 2019 г. За да модернизира индустрията и да се интегрира в нарастващата глобална общност на производители и потребители на вино, грузинското правителство избра Wiv да въведе лозарската индустрия в блокчейн екосистемата.

Стратегията е подбрани грузински вина да бъдат трансформирани в NFT, подкрепени от самите бутилки. Тези NFT ще бъдат достъпни чрез платформата Wiv заедно с произхода им, позволявайки на потребителите, с по-голямо доверие в продукта, да купуват, продават и дори взимат заеми срещу бутилки. Вината, добавени към платформата, ще бъдат придружени от цифрови сертификати, които подчертават техния произход.

Част от тази стратегическа инициатива включва и разработване на стандарт за осигуряване на качеството на грузинските вина, подобен на западноевропейските стандарти за наименование и произход. Група от експерти има задачата да тества реколти и да контролира процесите на производство, като така ще помогне на грузинските винари да отговорят на по-строгите изисквания, наложени от колекционери и международната търговия.

Чрез осигуряване на произхода на виното, постигнат с внедряването на блокчейн технология и предстоящите действия за осигуряване на качеството, идеята е постигане на по-голямо доверие в продукцията сред търговците и колекционерите. Освен за изграждане на доверие, NFT, отсечени във формат ERC-721, ще бъдат използвани, за да улеснят по-безпроблемната търговия с грузински вина на платформата.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"