Как колапсът на Silicon Valley Bank разкъса глобалните tech компании

Как колапсът на Silicon Valley Bank разкъса глобалните tech компании

Малко след като стартиращите компании в Калифорния започнаха да теглят пари от закъсалата Silicon Valley Bank, и предприемачи в други части на света се събудиха с новината.

Около 90% от парите ни бяха в SVB“, казва 28-годишният Сам Франклин, базиран в Лондон главен изпълнителен директор, чиято фирма за набиране на персонал Otta е специализирана в технологични таланти. Още през уикенда той започва да търси начини как да плаща на служителите си в края на месеца, разказва Ройтерс в свой репортаж.

В Хонконг Флориан Симендингер, съосновател и главен изпълнителен директор на хонконгската компания за преносими устройства Soundbrenner, пропуска началото на паниката в Калифорния около SVB Financial Group, но бързо разбира – „Какво? Шегуваш ли се с мен? Моята банка? Вече не можехме да влезем в акаунта си през обичайното работно време.“

Докато глобалните ефекти от колапса на Silicon Valley Bank тепърва се появяват, едно нещо е ясно: технологичните стартиращи компании, независимо колко далеч са една от друга, са преплетени. Много от тях зависят от една средно голяма банка за своите ежедневни операции.

Следвайки примера на калифорнийските си колеги, стартиращи фирми в Европа и Азия гравитираха към банката, 16-ата по големина в САЩ миналата година, чието име звучешетехнологично и която им предлагаше специализирани финансови услуги.

Куинси Лий, основател на базираната в Сиатъл стартираща компания за зареждане на електромобили Electra Era, се опита да премести милиони долари от Silicon Valley Bank в четвъртък следобед, когато предупредителните знаци се умножиха.

Уебсайтът не работи, претоварен от трафик. Агент за обслужване на клиенти му казва по телефона, че може да има забавяне, защото много хора се опитват да теглят. До понеделник следобед той успя да получи парите си и започна да търси алтернативна банка.

След уикенд на интензивни дискусии относно бъдещето на SVB, американските регулатори разкриха план за спешно финансиране, който дава на клиентите на банката достъп до всичките им депозити.

В Обединеното кралство министърът на финансите на Великобритания Джереми Хънт заяви, че правителството и централната банка на Англия са улеснили продажбата на британското поделение на SVB на HSBC – ход, който ще защити депозитите без подкрепата на данъкоплатците.

Представители на Европейския съюз също увериха потребителите, че банката има „много ограничено присъствие“ в блока. А Кристоф Стрезинг, управляващ директор на Германската асоциация на стартиращи фирми, изрази предпазлив оптимизъм, че местните компании ще се разминат леко.

Европейските акции обаче се понижиха поради опасенията на банковата индустрия и дори засегнаха стартиращи фирми, които не банкират със SVB.

Трудно е да се разбере колко взаимосвързан е SVB със стартиращата екосистема“, казва Рейчъл Крук, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон стартираща компания за здравеопазване Lifted. През уикенда тя успокои инвеститорите си и увери, че ключови доставчици на услуги няма да бъдат затруднени, на фона на опасения, че ключов финансов партньор може да има пари, обвързани със SVB.

Александър Володарски, главен изпълнителен директор на украинския стартъп lemon.io, който банкира със SVB в Съединените щати, заявява пред Ройтерс, че е започнал да обсъжда срива с други предприемачи в региона в четвъртък. „Инициирахме банков превод в петък сутринта и все още нищо не се случи“, посомва той. „Имахме късмет, защото само два дни по-рано направихме плащания на разработчици и инженери.

Базираното в Шанхай съвместно предприятие на SVB, SPD Silicon Valley Bank, заяви, че има стабилна корпоративна структура и независим баланс. SSVB е първата китайска технологична и иновационна банка и първата китайско-американска съвместна банка.

Тъй като SVB е една от малкото банки, които улесниха стартиращите фирми да откриват банкови сметки за финансиране в долари, тя беше доминиращата чуждестранна банка за стартъпи в Китай. Но много китайски стартиращи фирми и фондови мениджъри действат, за да преместят парите си от американското подразделение на SVB.

Адвокат на базирана в Китай фирма за рисков капитал отбелязва, че почти всичките оперативни пари на нейните компании от портфейла, както и нейните собствени оперативни пари се съхраняват в SVB, прекарвайки уикенда в разработване на стратегии за алтернативи.

Главният изпълнителен директор на Otta Франклин посочва, че компанията му ще продължи да банкира с британското подразделение на SVB и ще добави сметки в още банки. „Голямата поука за много от нас в тази индустрия беше: „Ако имате много пари, трябва да ги разпределите.“
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"