fbpx

Компенсациите за скъпия ток с приза „Икономика на светло“ на АИКБ

АИКБ връчи десетите си награди „Икономика на светло“. Припомняме, 10 номинирани лица и организации спориха да призовете в трите категории.

Журито присъди наградата „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ на бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който заедно с група свои колеги прокараха в предишния парламент механизма, по който предприятията бяха компенсирани за скъпия ток, като получиха общо над 5 млрд. лева – взети от свръхпечалбите на енергийните ни дружества.

От АИКБ мотивират номинацията на Добрев с това, че „е акт на справедливост, коригиращ възникналите диспропорции около ценообразуването на електроенергията поради дефекти на пазара, водещи до неочаквани свръхпечалби за електроенергийните предприятия, които по никакъв начин не можеха да бъдат приети от предприемачите като основателни, разумни или справедливи, които предизвикаха загуба на конкурентоспособност и заплаха за оцеляването и развитието за над 600 хил. предприятия – потребители на електроенергия на т.н. свободен пазар.
Механизмът за компенсиране спомогна да се преодолеят дефицитите във функционирането на пазара, да се запази конкурентоспособността на бизнеса на светло, да се ограничи инфлацията и изпреварващо да се увеличат доходите на заетите в реалния сектор
“.

Основен конкурент на механизма за компенсациите в тази категория бе Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, дело на бившият правосъден министър и депутат от ДБ Надежда Йорданова и група народни представители.

Михаил Кръстев, икономически и политически изследовател и анализатор в Съвет по икономически и публични политики, е новият лауреат на наградата в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция”. Той бе отличен за своите изследвания и анализи на икономическата конюнктура в България и света.

Bloomberg TV Bulgaria и предаването „Бизнес старт“ пък заеха първото място в категорията „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика”. Те заслужиха приза за цялостен принос при представянето на експертиза, анализи и професионален поглед по темите, които диктуват новия ден и дават решения за справяне със сиви непопулярни практики в икономиката и пазара на труда у нас.

Присъствалият на церемонията служебен премиер Гълъб Донев пък даде своята „рецепта“ за справяне с проблема „сива икономика“ – „обществена нетърпимост, прецизно законодателство, стриктен контрол към всички проявления на сивата икономика и недекларирания труд, както и създаване на повече и по-добри, качествени работни места за българските работници и служители“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"