fbpx

Световните Hi-Tech на опашка за суперчиповете на Samsung и TSMC

Големите азиатски компании, които владеят почти целия световен пазар на най-съвременните полупроводници, обявяват, че ще започнат масово производство от 2025 г. на ново поколение свръхефективни компоненти, които консумират по-малко електроенергия. Производители на смартфони, като Apple, и на чипове с изкуствен интелект, като Nvidia, са готови да се включат в надпреварата за придобиването на тези компоненти, пише Les echos.

Изпреварвайки всичките си конкуренти с няколко години, двата най-големи производителя на полупроводници на планетата, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) и Samsung Electronics, обявиха наскоро, че ще могат да произвеждат от 2025 г. 2nm чипове, чиято производителност ще бъде по-голяма от тази на най-модерните 3 nm  компоненти.

Само няколко седмици след началото на предпроизводствения процес по 2nm чипове в един от заводите на TSMC в Тайван, в началото на юни, Чой Си-Йонг, директор на развойната дейност в Samsung Electronics, разкрива, че неговата компания също ще може да пусне след по-малко от две години в масово производство това ново поколение полупроводници.

Микрочипове за изкуствения интелект

Говорейки пред клиенти на форум в Сан Хосе, Калифорния, той заяви, че Samsung ще може да доставя 2nm полупроводници на производителите на смартфони и други мобилни устройства през 2025 г. Компоненти за високопроизводителни изчисления (HPC), използвани в компютри, сървъри или игрови конзоли, ще могат да бъдат осигурени през 2026 г. Автомобилите с електрически или горивни двигатели ще могат да се възползват от новата технология през 2027 г.

Всички най-могъщи технологични компании са се наредили на опашка, за да получат тези нови продукти. Големите „fabless“ компании (които проектират своите продукти и възлагат цялото си производство на външни изпълнители), като Nvidia, AMD или Qualcomm, производителите на електроника, като Apple, Sony, Xiaomi и Tesla, не произвеждат сами най-съвременните полупроводници, които управляват техните програми за изкуствен интелект), цифрови платформи или устройства. Те правят поръчки на малкото азиатски фирми, способни да произведат, в заводи струващи 20 милиарда долара, тези компоненти, като следват най-сложните промишлени процеси, постигани някога от човека с използването на изключително прецизни машини. Те се доставят от шепа японски (Tokyo Electron, JSR, Nikon, Shin-Etsu Chemical и др.) и една нидерландска (ASML) компании. И всички искат да използват тези чипове, обявени като по-съвършени и по малко енергоемки.

Samsung твърди, че в нейните бъдещи 2 nm полупроводници,  ще бъде използвана нова архитектура, наречена GAA (gate-all-around), базирана на нано листове. Те ще предлагат енергийна ефективност с 25% по-висока от 3nm чиповете. „Ние сме убедени, че нашата базирана на GAA технология ще бъде определяща, за да отговори на нуждите на нашите клиенти, използващи приложения за изкуствен интелект“, твърди Чой Си-Йонг.

Пазарът е поделен между шепа фирми

Samsung Electronics е световен номер едно в смартфоните и чиповете с памет (DRAM и NAND), но се надяваме, че преминаването към 2nm чипове ще му позволи да навакса част от изоставането си спрямо TSMC на пазара на полупроводниците, който сега надхвърля 130 милиарда долара годишно. Според последните изчисления на TrendForce, 60,1% от най-съвременните полупроводници на планетата се произвеждат в свръхмодерните фабрики на тайванската компания. Samsung държи пазарен дял от 12,4% и още шепа други компании, като UMC, GlobalFoundries или SMIC, си поделят останалите поръчки.

Притеснени от зависимостта си от тези азиатски компании и особено от факта, че тайванските заводи са в потенциална опасност в случай на криза с Китай, Съединените щати, Япония и Европейският съюз се опитват да преместят производството на полупроводници на своите територии. След като обяви завръщането си на този високотехнобогичен пазар, американската Intel твърди, че в близките 2-3 години ще може да произвежда в Съединените щати 2 nm полупроводници. Субсидираната от държавата млада японска компания Rapidus гарантира, че също ще се включи в тази надпревара, дори ако първо трябва да успее да възстанови в страната, с помощта на IBM, на цялостната система на производствения процес.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"