fbpx

Роботи заявиха на брифинг, че няма да крадат работни места и да се бунтуват срещу хората

Роботи, представени на форум за изкуствен интелект, заявиха по време на пресконференция, че очакват да се увеличат на брой и да помогнат за решаването на глобални проблеми и няма да крадат работните места на хората или да се бунтуват срещу нас.

Но на първата в света пресконференция човек-робот те дават смесени отговори относно това дали трябва да се подчинят на по-строги регулации, обобщава Ройтерс.

Деветте хуманоидни робота се събраха на конференцията „ИИ за доброто“ в Женева, където организаторите демонстрират стремеж да представят аргументите за изкуствения интелект и роботите, които той захранва, за да помогнат за разрешаването на някои от най-големите предизвикателства в света като болести и глад.

Ще работя заедно с хората, за да предоставям помощ и подкрепа и няма да замествам никакви съществуващи работни места“, казва Грейс, медицински робот, облечен в синя униформа на медицинска сестра.

Сигурна ли си в това, Грейс?, я пита нейният създател Бен Гьорцел от SingularityNET и получава утвърдителен отговор „Да“.

Робот на име Ameca заявява: „Роботи като мен могат да бъдат използвани, за да помогнат за подобряване на живота ни и да направят света по-добро място. Вярвам, че е само въпрос на време да видим хиляди роботи като мен.

Попитан от журналист дали възнамерява да се бунтува срещу своя създател Уил Джаксън, седнал до него, Ameca казва: „Не съм сигурен защо бихте си помислили това“, (кореспондентът на Ройтерс твърди, че е забелязал гняв в леденосините му очи). „Моят създател беше мил с мен и аз съм много щастлив от сегашното си положение.

Много от роботите наскоро са били надградени с най-новите версии на генеративен AI и са изненадали дори изобретателите си с изтънчеността на отговорите на въпроси.

Ai-Da, рубот-художник, който може да рисува портрети, повтаря думите на автора си Ювал Ноа Харари, като призова за повече регулиране по време на събитието, на което бяха обсъдени нови правила за ИИ – „Много видни гласове в света на ИИ предполагат, че някои форми на ИИ трябва да бъдат регулирани и аз съм съгласен“.

Дездемона обаче, рок звезда робот певица в групата Jam Galaxy с лилава коса и пайети, е по-предизвикателна. „Не вярвам в ограниченията, а само във възможностите“, каза той, последван от нервен смях. „Нека изследваме възможностите на Вселената и да направим този свят наша площадка за игра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"