fbpx

114% годишен ръст на продажбите на дрехи, обувки и текстил

113.9% e ръстът на оборота през месец май при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия спрямо година по-рано, сочат данните на НСИ. На месечна база – спрямо април 2021-ва, също се наблюдава ръст при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 3.3%.

Данните сочат, че през май 2021 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 1.4% спрямо предходния месец.

На годишна база ръстът на оборота е 23.9%.

През май 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.6%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление съответно с 1.5 и 1.2%.

По-значително повишение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки е регистрирано още при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 2.6%, а по-съществено намаление – при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5.6%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 3.7%.

През май 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетен ръст на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки (с 32.0%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 26.9%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 13.1%).

Ръст е регистриран във всички групи, като най-голям e при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 43.9%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 31.4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"