fbpx

Не особено впечатляваща изборна активност, 42 машини отказаха

Последно: ЦИК обяви към 16 часа 27,2% избирателна активност, на предните парламентарни избори – 4 април, час по-късно – 17 часа, активността е била 39,8%. Информациите сочат за изключително вяло гласуване в ромските махали.

Осем часа след началото на извънредните парламентарни избори не може да се каже със сигурност дали активността ще е по-голяма спрямо вота от 4 април. Причината е, че ЦИК обявява междинната активност не в тези часове, в които го е правила на предходните избори.

Към 11 часа 11,98% са дали гласа си днес. На 4 април резултатът е отчетен към 10 часа, когато са били гласували 7,5 на сто. Според Алфа Рисърч към 14 часа днес активността е 22,3, а на 4 април ЦИК е обявил два часа по-рано – в 12, 17,97%.

Припомняме на вота на 4 април гласуваха малко над 50 процента от имащите право на глас, като предвид ситуацията с Ковид-19, многото карантинирани и страхът на по-възрастните, бе прието, че това е добра активност.

Иначе повечето медии с различни начини и прийоми се стремят да заобиколят забраната за съобщаване на междинни резултати от гласуването. Използва се вратичката, че тя не важи за социалните медии.

Според МВР изборният ден преминава нормално, без фрапиращи нарушения. От ЦИК бяха принудени да спрат машинното гласуване в 42 секции, заради проблем с машините. Там вотът продължава с бюлетини. От комисията изтъкват обаче, че това е пренебрежимо малко в сравнение с общия брой машинни секции – 9401.

Активният туристически сезон направи изборите в съседна Гърция особено актуални и активни. Съобщава се за опашки пред редица секции. На някои от най-популярните за туристите острови са разкрити секции, като на о-в Крит те са шест.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"