fbpx

135 млрд. евро инвестиции превръщат Северно море в „зелената елцентрала на Европа“

Страните от Северно море – Германия, Дания, Нидерландия и Белгия, заявяват в съвместна декларация намерението си да се превърнат в „зелената електроцентрала на Европа“.

Изданието Euractiv съобщава, че правителствените ръководители на тези държави са подписали в датския град Есбьорг споразумение за сътрудничество в областта на развитието на офшорната вятърна енергия и екологичния водород. Целта им е до 2030 г. да бъдат постигнати най-малко 65 GW, а до 2050 г. – 150 GW.

Надеждните ветрове, плитките води и близостта на Северно море до промишлени центрове, които са големи потребители на електроенергия, го правят идеално подходящо за инсталиране на офшорни вятърни паркове.

Споразумението има за цел десетократно увеличаване на капацитета на офшорната вятърна енергия в региона, като общите инвестиции от частния сектор се очаква да достигнат 135 млрд. евро.

По думите на германския канцлер Шолц, морските вятърни централи вече не разчитат на субсидии и стават „все по-евтини“.

Възможността тези проекти да се изграждат без публична подкрепа ги прави особено привлекателни за политиците. „Много съм щастлив, че някои от тези вятърни паркове вече се разработват без участието на публични средства“, изтъква от своя страна премиерът на Нидерландия Марк де Рюте

Четирите държави подчертават значението на ускоряването на процедурите за издаване на разрешителни на равнище ЕС, в съответствие с представения вчера план на Европейската комисия REPowerEU.

За да се ускори разгръщането му, Еврокомисията иска да опрости процедурите за издаване на разрешителни, като новите проекти за вятърна и слънчева енергия бъдат обявени за въпрос от „първостепенен обществен интерес“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"