fbpx

ЕС обявява Ковид-19 за професионално заболяване

Държавите членки на ЕС, работниците и работодателите са постигнали съгласие в рамките на Консултативния комитет на ЕС за безопасност и здраве на работното място (ACSH) относно необходимостта от признаването на COVID-19 за професионално заболяване в секторите на здравеопазването и социалните грижи. Това предполага оказването на помощ по домовете, а в условията на пандемия — и в сектори, в които има огнища на болестта при дейности с доказан риск от инфекция, и подкрепиха актуализирането на списъка на ЕС на професионалните заболявания.

Сред аргументите за това решение е това, че Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) е класифицирал някои подварианти на Омикрон като „варианти, будещи безпокойство“. Следователно това налага засилване на защитата на работниците с оглед на евентуални бъдещи вълни на COVID-19.

Много работници, особено тези, които са в контакт със заразени лица, например в сферата на здравеопазването и социалните грижи, са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19. Освен това по време на пандемия може да има и други сектори, в които работниците може да са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19 поради естеството на своята дейност.

Признаването на и обезщетяването за професионалните заболявания е от национална компетентност. Повечето държави членки са съобщили на Комисията, че вече признават COVID-19 като професионално заболяване или трудова злополука в съответствие с националните си разпоредби.

По думите на комисаря, отговарящ за работните места и социалните права, Никола Шмит това споразумение е ясен политически сигнал, с който се отчита въздействието на COVID-19 върху работниците и се признава решаващият принос на работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, както и в други професии, които са свързани с по-голям риск от заразяване с COVID-19.

Шмит изтъква, че въз основа на това споразумение Комисията ще актуализира своята Препоръка относно професионалните заболявания, за да насърчи признаването на COVID-19 за професионално заболяване от всички държави членки.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"