fbpx

50% от износа ни към ЕС отива за Германия, Румъния и Италия

През 2022 г. 21 държави от ЕС имат три основни и водещи партньори в търговията, които съставляват повече от половината от общия им износ в рамките на ЕС.

За пет от останалите държави от ЕС, сред които и България, трите най-големи партньори представляват между 40% и 50% от техния износ в рамките на ЕС: България (50%), Литва (48%), Швеция (47%), Унгария (46%) и Гърция (45%). Единственото изключение е Германия (37%) с дял под 40%.

Трите държави от ЕС, които най-често се класират като първите три партньори за износ в рамките на ЕС, са Германия (24 пъти), следвана от Франция (11 пъти) и Италия (9 пъти).

България е представена като водещ партньор само веднъж – в износа на Гърциия. Иначе за страната ни първият водещ партньор в износа ни е Германия, следвана от Румъния и Италия.

През последните две десетилетия най-големите увеличения на дяловете на износа в рамките на ЕС са отчетени за „енергийни“ продукти (+6 процентни пункта през 2022 г. в сравнение с 2002 г.) и за „химикали“ (+4 pp), но тези повишенията могат до голяма степен да се отдадат на ценови ефекти.

Най-малък ръст има при „Храни, напитки и тютюн“ и „Суровини“ (и двете с +1 п.п.).

Обратно, дяловете на износа намаляват за „Машини и превозни средства“ (-8 п. п.), „Други промишлени стоки“ (-3 п. п.) и категория „Други стоки“ (-1 п. п.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"