fbpx

6 партии в парламента, Ковид-19 няма да пречи на активността

Шестпартиен парламент и трудно съставяне на коалиционно правителство. Това са изводите от проучването на Маркет линкс, поръчано от бТВ.

То е извършено в периода 23-31 януари сред 1000 пълнолетни български граждани.

Данните сочат, че ако вотът бе сега, в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, ДПС, Демократична България и Изправи се БГ – движението на Мая Манолова, за което е ясно, че ще участва в коалиция под друго име.

Настоящият коалиционен партньор на Борисов – Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ), остават под 4-процентната бариера с 2,9%.

ГЕРБ води на БСП с 2 процента, а според Добромир Живков от „Маркет линкс“ мобилизицаията в електората на ГЕРБ е по-добра от тази при БСП. Това ще се отрази на резултатите на социалистите и би затруднило съставянето на кабинет.

Важен извод от проучването е, че само около 1 процент от анкетираните заявяват, че пандемията би ги притеснила да гласуват. Също така, се наблюдава масова подкрепа за алтернативните начини за гласуване. 86 на сто от участниците в изследването са „за“ машинен вот, 54 на сто одобряват дистанционно гласуване през интернет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"