fbpx

7 години се бави въвеждане на засилен контрол на алкохолните складове

По време на петъчния блиц контрол в парламента стана ясно, че още няма въведени измервателни уреди, отчитащи в реално време складовите наличности с алкохол, въпреки, че още преди 7 години това е уредено със закон.

Причината е, че за това се изисква нотификация от ЕК, а за тези години никой не е поискал такава.

Това се изясни след въпрос към финансовия министър Василев, зададен от депутата от ДБ Мартин Димитров, който през 2015 година – когато е приет въпросния закон, бе депутат от Реформаторския блок.

Димитров напомни, че преди 10 г., когато по негово искане са въведени контролните уреди в акцизните складове за петролни продукти, по-късно е предвидена такава мярка и за големите производители на алкохолни напитки. В закона обаче било записано, че въвеждането ще стане след получаването на нотификация от Европейската комисия.

От въпроса му стана ясно, че няколко пъти е говорил с тогавашния министър на финансите Владислав Горанов дали е изпратено питане до Брюксел, на което получил изненадващ отговор, че не може да се иска нотификация след като текстът вече е бил записан в закона, а е трябвало това да стане в аванс.

В отговор Асен Василев посочи, че няма въведен такъв контрол все още и цитира становище, че това е така, защото Министерството на финансите е срещнало трудности при подаването на нотификацията, тъй като това са сложни системи. „Надявам се след около месец да ви дам различен отговор“, посочи министър Василев.

Мартин Димитров коментира, че няма как при такива пропуски да се очаква висока събираемост на данъците, а освен това подобно отношение кара дребният бизнес да се чувства непрекъснато контролиран за разлика от големия, който не е обект на това.

От своя страна колегата на Димитров в парламентарната крупа на ДБ, Христо Иванов, попита дали липсата на такъв контрол в алкохолните складове не повтаря схемата с хазарта, при която бюджетът бе ощетен с милиони заради липса на контрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"