fbpx

България поиска допълнителни количества азерски газ

Ролята на природния газ е критична в контекста на високата волатилност на енергийните цени през последните месеци. Това е акцентирал енергийният ни министър Александър Николов в изказването си по време на осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор, която се провежда в солицата на Азербайджан Баку.

Александров изтъква, че стабилните доставки от нашия стратегически партньор Азербайджан са ключов фактор за смекчаване на негативните ефекти върху икономиката, породени от високите енергийни цени, По неговите думи, в този контекст България има интерес да получава допълнителни количества от Азербайджан.

Българската страна подкрепя силно разширяването на доставките през Южния газов коридор към Югоизточна Европа и Западните Балкани. По-нататъшната интеграция на енергийните пазари в региона ще ни позволи да изработим правилните отговори на предизвикателствата, свързани с енергийните цени, акцентира още министър Николов.

Той акцентира и върху ролята на интерконектора Гърция – България за подобряване на енергийната сигурност чрез осигуряване на достъп до Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, където нашата страна има 20%-но дялово участие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"