fbpx

Сандов обсъжда прекратяване на енергийните помощи за въглища

Държавата не може да е участник в процеса на замърсяване на въздуха, като подкрепя горенето на въглища. Но по какъв начин хората ще бъдат насърчавани да изберат алтернативи за отоплението си? Като се трансформират социалните помощи за енергийно бедните домакинства, защото тези помощи не са дефинирани правилно.

Това коментира екоминистърът Борислав Сандов във връзка със съвместното обсъждане между МОСВ и МТСП да бъдат прекратени енергийните помощи за въглища, особено в градовете, в които имаме доказано превишаване на нормите за фини прахови частици.

По думите на Сандов енергийните помощи не могат и няма да отпаднат, защото в страната има домакинства, които се нуждаят от тях. Той е категоричен обаче, че помощите за въглища трябва да се трансформират, например като част от сметката за електричество или като възможност за закупуване на биомаса, която има ниски нива на емисии с фини прахови частици. На този етап помощите за дърва за огрев също няма да отпадат, защото в някои населени места това би създало проблем за много хора, изтъква още екоминистърът.

Той откроява три етапа на действия в случая

  • да се дефинира какво е енергийно бедно домакинство
  • да спре да се дава на хората въглища, като се замени с подпомагане за друг вид отопление
  • да се решим проблемът с енергийната бедност, но не само като се дофинансира онова, което домакинството не може да си позволи.

Според Сандов, ако се направи домът на домакинството енергийно по-ефективен, то ще може да покрива с по-малко разходи своята сметка за отопление през зимата.

„Важно е да приемем, че са необходими промени в начина ни на живот, включително и в начина на отопление“, изтъква още вицепремиерът




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"