fbpx

Не било вярно, че сме се съгласили да спрем АЕЦ „Козлодуй“

аец

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга информацията, че правителството се е съгласило да затвори изцяло АЕЦ „Козлодуй“, наричайки я манипулация и лъжа.

На извънредна пресконференция Петкова обясни, че средствата в размер на 56 млн. евро, одобрени на последния Европейски съвет, са предназначени само и единствено за дейностите по извеждане от експлоатация на първи, втори, трети и четвърти блок на централата, които бяха затворени преди приемането на страната ни в ЕС. Тези средства се отпускат след оценка на необходимото финансиране от страна на държавата членка и ние сме удовлетворени, че нашата оценка бе приета от ЕС, коментира още Петкова.

Припомняме, в своя публикация „Сега“ съобщи, че на страница 52 в Заключенията на последния Европейски съвет са изредени атомните електроцентрали, за които ще бъдат отпуснати помощи от ЕС за извеждане от експлоатация. Там се казва: „С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали: … 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.“

Изданието отбелязва, че в евродокумента по нищо не личи, че става дума само за малките затворени блокове. А подобни „недоглеждания“ могат да бъдат фатални. Сегашният енергиен министър вероятно не си спомня, коментира „Сега“, че навремето точно заради липсата на реакции от българска страна еврокомисарят Гюнтер Ферхойген успешно внушаваше, че реакторите в  АЕЦ „Козлодуй“ са от „чернобилски тип“ и това бе в основата на натиска София да затвори „опасните“ атомни мощности. А един меморандум – „паметна записка“ без особена правна сила – подписан от правителството на Иван Костов, че след време България ще затвори малките блокове (като условие да получи покана за членство в ЕС), се превърна в коз на кабинета „Сакскобургготски“ да се съгласи за бързо спиране на мощностите и да лансира проекта за АЕЦ „Белене“, а ЕК успя да наложи предсрочното извеждане от експлоатация да стане в съвсем кратки срокове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"