fbpx

Засега не е необходимо да уведомяваме ЕК за АЕЦ “Белене“, смята Теменужка Петкова

Съгласно договора за „Евратом“ всяка една държава членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или да измени такъв проект е длъжна да нотифицира, тоест да уведоми Европейската комисия за това, което възнамерява да прави.

Такова уведомление, съгласно чл. 42 от договора за „Евратом“, трябва да се направи не по-късно от 3 месеца, преди да започне същинската работа. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова пред бТВ. Според нея в момента не е необходимо да го правим.

„Ние нямаме задължението да уведомяваме ЕК, защото процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи – може да приключи успешно, може да приключи неуспешно“, обясни Петкова.

За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от ЕС, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи, заяви адвокат Албена Белянова.

Тя е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата.

От Комисията преди три дни отговориха, че две години, след като правителството на Борисов поднови проекта за втора ядрена централа в България, не е направено нищо ново по регулаторния процес и към момента площадката за АЕЦ „Белене“ няма лиценз.

Според Теменужда Петкова ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът, както е направила НЕК през 2007 г. и е получено одобрение за проекта, който след това е спрян през 2012 г.

След като бяха възобновени действията за търсене на възможности за реализация на проекта с решение на Народното събрание, е подготвена процедура и тя е публикувана в официален вестник на ЕС.

„Седмица по-късно уведомих ЕК, без да има задължителен характер“, допълни Петкова.

Според енергийния министър проектът е върнат в неговия статус преди спирането му. А колкото до стрес тестовете като във Фукшима, е направена проверка през 2011 г., която е успешна за  АЕЦ „Белене“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"