fbpx

АЕЦ“Белене“ ще гарантира енергийната сигурност в региона, смята министър Петкова

Българската държава разглежда проекта АЕЦ „Белене“ като дългосрочно решение за осигуряване на чиста и надеждна енергия на достъпни цени и за гарантиране на сигурността на енергийните доставки в целия регион.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на  телефонен разговор с генералния директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на ОИСР Уилям Магууд, съобщи пресцентърът на енергийното ведомство.

По думите на Петкова, през изминалите повече от четири десетилетия АЕЦ „Козлодуй“ е „стожер на българската енергетика“, осигуряващ повече от 30% от националното производство на електроенергия.

България става член на Агенцията за ядрена енергия на 1 януари 2021 г. Решението е взето от българското правителство в края на 2019 г.

Към момента разглеждането на българската кандидатура е приключило и всички страни членки на Агенцията са подкрепили България. Предстои Съветът на ОИСР също да вземе решение. 

Министър Петкова и Уилям Магууд обсъдиха и проекта за създаване на регионална инициатива за ядрен напредък в рамките на АЯЕ. Проектът ще обедини страните от Централна и Източна Европа, заинтересовани от развитието на ядрената енергия за мирни цели.

Очертани са четири приоритетни области на бъдещо сътрудничество в рамките на инициативата – анализ и развитие на дългосрочната енергийна надеждност, управление на радиоактивни отпадъци, ефективна комуникация с обществеността и развитие на инфраструктурата и образованието за иновации. България проявява интерес за участие в последните три от тях, информира министър Петкова.

През последните месеци АЯЕ е направила проучване за безопасността на ядрените централи сред държавите-членки. Изводът е, че са изключително надежден и стабилен източник на енергия. 

Агенцията за ядрена енергия е структура в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище Париж.

В АЯЕ членуват 33 страни, включително стратегически партньори (Китай, Индия), които оперират почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"