fbpx

Прокуратурата поиска спиране на строителството на „Алепу вилидж“

Върховната административна прокуратура (ВАП) внесе протест срещу разрешението за строеж на „Алепу вилидж“, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол.

На 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж и да представи обобщен доклад.

В получения от ДНСК доклад се сочи, че главният архитект на Созопол е издал разрешение за строеж (РС) на 26 февруари 2018 г. за „укрепване на свлачище“ в месността „Алепу“, землище на гр. Созопол, на името на „Алепу вилидж“.

С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. възложителят декларирал, че няма да използва това разрешение, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“  – първи етап – „укрепване на свлачище“ и втори етап – „курортен комплекс“ – подземна и надземна част.

ДНСК установи също, че с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира в двете строителни разрешения.

След получаване на материали от ВАП Окръжна прокуратура – Бургас внесе в Административен съд – Бургас протест да се обяви за нищожно разрешението за строеж от 10 септември 2018 г. за курортен комплекс „Алепу вилидж“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"