fbpx

AI успя да прогнозира идващи горещи вълни месец преди появата им

Френски изследователи са разработили изкуствен интелект, способен да предсказва само за няколко секунди горещите вълни един месец преди да се появят.

Горещите вълни стават все по-чести всяка година и предвиждането на тяхната поява е голямо предизвикателство както за властите, така и за фирмите и за населението. В този смисъл интердисциплинарен екип от френски учени от Националния център за научни изследвания (CNRS), Комисариатът по атомна енергия (CEA) и университетът Claude Bernard Lyon 1 са разработили изкуствен интелект (AI), способен да предсказва периодите с висока температура. Резултатите от тяхното изследване са публикувани във Physical Review Fluids, цитиран от Capital.fr.

Базиран на дълбокото структурно обучение, този „вероятностен подход“ се основава „на статистически модели, обхващащи много параметри“ и „се различава от традиционните прогнози, които се облягат на законите на физиката и се използват най-често при изработването на прогнозите за времето“, посочват учените на сайта на CNRS.

Въз основа на условията на околната среда, като влажност на почвата и състояние на атмосферата, изкуственият интелект опрделя вероятността от появата на екстремна гореща вълна един месец напред. Изследователският екип прилага тази технология въз основа на данни от 8000 години, като симулациите се правят с помощта на климатичния модел PlaSim на университета в Хамбург.

Създаване на „прогноза за няколко секунди“

Този нов подход позволява създаването на „статистически модел, който прави предвиждането за няколко секунди, и може да се използва като допълнение към конвенционалните метеорологични прогнози или климатични модели при прогнозирането на редки явления“.

Все пак изследователите уточняват, че надеждността на изкуствения интелект предполага събирането на голям брой климатични данни. Тъй като горещите вълни са рядкост, наличната информация е малко. За да преодолеят тази слабост, изследователите искат да комбинират изкуствения интелект „с алгоритми за симулация на редки събития, предназначени да получаване на оптимална прогноза“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"