fbpx

Amazon се отказват от използване на AI, в Европа „чистят“ бели петна по законовата му рамка

изкуствен интелект

Изкуственият интелект е новост, в сферата на прилагането на която в настоящия момент има редица бели петна.

Това е заявил ръководителят на Дирекцията в Съвета на Европа по въпросите на информационното общество и борбата с престъпността – Ян Клайсен. Той е участвал в онлайн-мероприятието “Artificial Intelligence for Digital Governance Conference & Data Competition Confirmation”, организирано от Центъра за развитие на електронното правителство в Азербайджан, съобщава Blacksea-Caspia.

„За да се отстранят тези бели петна, нашият комитет създаде специална работна група, която разработва основата за прилагане на ИИ в рамките на правните норми. Ще бъде създадена първата Конвенция по регулиране на приложението на решения с изкуствен интелект“, информира още Клайсен.

От коментара му става ясно, че прилагането на изкуствения интелект (ИИ) представлява само по себе си известен риск. Затова някои организации, сред които и “Amazon”, са се отказаха от използването на ИИ. В редица структури също ограничават прилагането на изкуствен интелект по отношение на някои категории лица, примерно инвалиди, жени, нетрудоспособни граждани.

В същото време Клайсен изтъква, че лицевото разпознаване въз основа на прилагане на изкуствен интелект, може ефективно да се прилага от правоохранителните органи. Необходими са обаче мерки за  узаконяването на редица въпроси, сред които е и необходимостта ИИ да отговаря на световните стандарти и на нормите за безопасност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"