fbpx

„Аурубис България“ покри стандартите на The Copper Mark

„Аурубис България“ АД е първата компания от мултинационалната група за производство на метали „Аурубис“ (Aurubis AG), която успешно приключи сертифициране по стандарта The Copper Mark. Сертификатът удостоверява, че компанията отговаря на международните изисквания за устойчиво развитие в медодобивната индустрия.

The Copper Mark е нов стандарт за устойчивост в медодобивната индустрия, въведен на 30 март 2020 г. Минни компании и металургични производства могат да участват доброволно в процеса по външно оценяване. Досега са сертифицирани 17 компании, като „Аурубис България“ е четвъртото металургично производство в целия свят, което получава стандарта.

Необходимо е да се покрият 32 критерия за устойчивост в съответствие със Системата за оценка на риска (Risk Readiness Assessment, RRA) на Инициативата за отговорно използване на минералните ресурси (Responsible Minerals Initiative, RMI). Сред критериите са съответствие с изискванията за опазване на околната среда, здравословни и безопасни условия на труд, права на човека, отношения с общностите, корпоративно управление.

Съобразен е с Целите за устойчиво развитие (Sustainable Development Goals, SDG) на ООН. В рамките на The Copper Mark е разработен и стандарт за дю дилиджънс за отговорни доставки на мед, никел, цинк и олово в съответствие с изискванията на Лондонската метална борса (London Metal Exchange, LME), които ще влязат в сила през 2022 г.

Сертифицирането е продължило 12 месеца и е включвало самооценяване, последвано от независим външен одит. По време на процеса са отчетени получените вече сертификати по други стандарти, като ISO 14001 (Управление на околната среда) и ISO 45001 (Управление на здравословните и безопасни условия на труд).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"