fbpx

Американци искат да строят газопровод по дъното на Каспийско море

Американската компания Trans Caspian Resources е предложила на Туркменистан да реализира проекта Caspian Connector – газопровод за доставка на природен газ от офшорните находища на Туркменистан в Каспийско море до съществуващата енергийна инфраструктура на Азербайджан, съобщава изданието Business Turkmenistan.

Един от управляващите компанията и бивш дипломат, Алън Мъстард, е представил предложението по време на 26-ата международна конференция за нефт и газ на Туркменистан.

Предлагаме по-малко амбициозен проект от Транскаспийския тръбопровод“, казва Алън Мъстард, добавяйки, че проектът предвижда свързването на туркменските офшорни находища с енергийната транспортна инфраструктура на Азербайджан чрез газопровод със среден капацитет.

Според Мъстард проектът, който ще максимизира потенциала на съществуващата инфраструктура, включва много по-малко инвестиции от проекта за Транскаспийския тръбопровод – Caspian Connector в момента се оценява на 500-800 милиона долара.

Подчертавайки намаляващия интерес на инвеститорите към конвенционалните енергийни проекти, съуправителят на компанията коментира, че се обръща повече внимание на възобновяемите енергийни източници и подчертава важността на използването на потенциала на природния газ като преходно гориво.

Мъстард обяснява, че Caspian Connector е доста прост проект, който може да гарантира на Туркменистан годишен износ от 10 до 12 милиарда кубически метра природен газ само за 24 месеца строителни дейности.

Стремежът на Trans Caspian Resources е да улесни износа на енергийни ресурси на Туркменистан на Запад, включително и с оценка за осъществимостта на тръбопроводи, които ще позволят износа на природен газ от Туркменистан до дестинации от западната страна на Каспийско море.

Припомняме*, подобна идея съществува отдавна, като за първи път е формулирана може би през 1996 година. През 1999 година, правителството на Туркменистан, Дженерал Електрик и Бехтел Груп започват предварителни проучвания, като са подписани няколко предварителни споразумения, свързани с Транскаспийския газопровод.

Залогът е голям, тъй като съоръжението би позволило на Туркменистан да се възползва от транзитния потенциал на Южния газов коридор, създаден от Азербайджан и да изкара на европейския пазар своите запаси от природен газ.

Пред проекта обаче изникват тежки проблеми, като главната пречка за разрешаването му е винаги изникващият въпрос за правният вакуум около статута на Каспийско море. Морските граници между крайбрежните държави (Русия, Иран, Казахстан, Азербайджан и Туркменистан) по онова време не са прокарани.

На проекта се противопоставят общо взето неприкрито и Русия, и Иран, в качеството им на два от основните производители на природен газ в света. Те не желаят проектът да напредва и се противопоставят на строителството на газопровод в спорните води на Каспийско море, като сред основните руски аргументи изненадващо се появава екологическият.

*За газовата тръба – „гордиев възел“ в Каспийския регион, доц. д-р Теодор Дечев




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"