fbpx

Анимация на Дисни в помощ при разгадаване на мистерията „проходът Дятлов“

Учени, занимаващи се с една от теориите за инцидента при прохода Дятлов през 1959 г., намерили вдъхновение в необичаен източник – хит анимацията на Дисни от 2013 г. „Замръзналото кралство“. При инцидента преди 62 години деветима руски туристи загиват в планината Урал, но как е станал инцидентът е все още мистерия, пише в своя статия HuffPost.

Джон Гом от Швейцарската Лаборатория за симулация на лавини и Александър Пузрин, инженер от Политехническият университет в Цюрих, публикуваха резултатите от изследването си по-рано тази година. Техните изследвания поддържат преобладаващата теория, че зад смъртта на деветимата опитни туристи стои лавина. Туристите са били намерени в ужасяващо състояние, полу-съблечени, някои били със сериозни черепни травми, а пък на други им липсвали очи, дори език.

Руското правителство заяви през 2019, че след разследване на случая причината за инцидента най-вероятно е била лавина. Скептиците обаче твърдят, че травмите на туристите не съответстват на смърт от лавина, която по принцип причинява задушаване.

Трагичният инцидент също се свързва с множество конспиративни теории, включващи отвличане от извънземни и атаки от руско Йети. Изследванията на Гом и Пузрин обаче предполагат, че природен феномен, наречен „лавина плоча“, е най-вероятната причина.

Този тип лавини се получават, когато буци сняг, стоящи върху по-мек слой сняг, се пропукат и започват да се пързалят надолу по планинските склонове, често достигайки скорости от 130 км/ч само за 6 секунди. Това са най-често срещаните смъртоносни лавини в Северна Америка, но пък са сравнително малки като площ. Изследването предполага, че снежните плочи, паднали върху туристите са били с дължина около 5 метра.

За да тества теорията си, Гом конструира компютърна симулация на лавина плоча, вдъхновена от анимацията на снега във филма „Замръзналото кралство“. Според National Geographic Гом е бил впечатлен от начина, по който аниматорите са пресъздали снега и е пътувал до Холивуд за да се срещне с тях.

Гом успява да модифицира кода на анимацията на Дисни, като го комбинира с данни от краш-тестове, проведени от Дженеръл Моторс и създал модел на това, как плочкова лавина може да се е спуснала върху туристите от прохода Дятлов.

В крайна сметка, Гом и Пузрин откриват, че неравната топография на планината, дупки в снега направени от туристите, за да разтегнат палатката си, както и силният вятър в региона са вероятните причинители на закъсняла плочкова лавина. Това може да е причинило и някои от травмите при туристите, например черепните фрактури.

Липсата на очи, език и полу-съблеченото състояние на туристите обаче все още не могат да бъдат обяснени. Доклад на National Geographic предполага, че феноменът „парадоксално събличане“, при който хора, умиращи от хипотермия се събличат, както и планински хищници може да се причина за това.

Изследването на Гом и Пузрин подчертава: „Ние не целим да обясним или да засягаме темата за спорните елементи около случая, например поведението на туристите след напускане на палатката, местоположението на телата, и други. Ние вярваме, че това завинаги ще остане като съществена част от мистерията при прохода Дятлов“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"