fbpx

Автоматичното увеличаване на МОД с формула застрашава стабилността на ИТ сектора у нас

Високотехнологичният бранш у нас заявява категоричната си позиция против въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на максималния осигурителен праг (МОД).

Седем организации, представляващи ИКТ бизнеса у нас, разпространиха становище, в което се изразява изненада, че темата с увеличението на МОД за пореден път се повдига при липса на каквато и да било стратегия за посрещане на предизвикателствата пред ИТ индустрията и анализ на цялостния ефект върху българската икономика.

Припомняме, преди два дена при премиера Денков се проведе неформална среща, на която се обсъждаха именно въпросите с МОД и стана ясно, че се обмисля въвеждане на формула за определянето му.

Така предложената от Министерството на финансите автоматична формула за ежегодно увеличение на МОД, особено във вариант, който представлява коефициент от средната работна заплата за страната, рискува бързо и необратимо да отнеме  конкурентоспособността на българския високотехнологичен сектор, както и на всички други сектори, които оперират прозрачно, имат съществен принос за националния бюджет, плащайки най-високи данъци и осигуровки, задържат талантите в страната и осигуряват висока добавена стойност за обществото, изтъкват организациите, представляващи ИТ сектора у нас.

Подчертава се, че въпреки сериозния ръст на високотехнологичните индустрии, които вече отговарят за повече от 20% от брутния вътрешен продукт на страната, разходите на компаниите от сектора нарастват през последните две години с над 30% на годишна база. На този фон обвързването с автоматична формула не само няма да осигури жизнено необходимата нормална среда за бизнеса, но и ще отнеме възможностите за гъвкава политика в динамично променящи се условия, на каквито безсъмнено сме подложени. Не е изключено и да намалее броят на новоразкрити работни места, защото отделни високотехнологични компании може да се насочат към други държава в търсене на по-привлекателна и най-вече уредена бизнес среда.

Въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на МОД ще има негативно отражение както върху разходите на работодателите, така и върху нетното възнаграждение на всеки един високотехнологичен специалист. Напомняме, че и в момента всеки зает в нашия сектор внася данъци и осигуровки, които са два пъти повече от средното за страната, се подчертава в позицията.

Цитира се национално представително проучване на Агенция Насока, според което над една трета от младежите се ориентират към образование и кариера в тази сфера. ИТ и телеком секторът безсъмнено е с нарастващ дял на представителност на интересите на младите хора и ключът към справянето с демографската криза. Повишаването на данъчната тежест върху ИТ и телеком талантите е контрапродуктивно и опасно послание към високообразованите и висококвалифицирани професионалисти, избрали да останат в България и бъдат двигател на потреблението в редица сектори на икономиката, се заявява още в позицията.

Обръща се и внимание, че от 10 години насам има глад за таланти и миграция в индустрията. Наложилият се от COVID пандемията начин на работа от дистанция допълнително влошава ситуацията, защото нашите ИТ специалисти още по-лесно могат да работят за компании от по-развитите икономики по цял свят т.е. те мигрират към чужди работодатели, без да им се  налага да се релокират, заявяват от бранша.

От ИКТ сектора искат правителството да се откаже от инициативата за въвеждане на автоматична формула, чрез която да се повишава ежегодно максималният осигурителен праг. Оценява се факта, че разговорът продължава и се изтъква, че е ключово важно да се разбира, че борбата с високата инфлация все още не е приключила и не сме постигнали икономическата стабилност, за която би помогнало по-доброто планиране на данъчно-осигурителната политика на страната.

От бранша апелират преди да се обсъжда каквото и да е увеличение на МОД, да бъдат предложени редица по-ефективни конкретни мерки за попълване на хазната и подобряване благосъстоянието на българските граждани като например:

  • Изсветляване на цели сектори от българската икономика;
  • Запазване на талантите в страната;
  • Изграждане и промотиране на бранд „България“ в чужбина с цел привличане на инвестиции;
  • Популяризирането ни като държава на развитието на Изкуствен интелект и фокус върху предотвратяването на възможните негативни последствия върху пазара на труда;
  • Осигуряване на адекватно на нуждите на бизнеса образование;
  • Създаване на адекватни условия и целенасочена политика в областта на здравеопазването и социалните услуги, повишаващи качеството на живот на всички българи;
  • Предотвратяване на демографската катастрофа чрез последователни и целенасочени мерки и политики;
  • Възстановяване на върховенство на закона;
  • Разработване на секторни политики – особено такива, насочени към секторите, които работят за износ, тъй като те са източник на постоянен прозрачен приход в икономиката на страната.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"