fbpx

ОПЕК държи на прогнозите си за ръст в търсенето на петрол

ОПЕК се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2023 г. и 2024 г., позовавайки се на признаци за устойчива световна икономика досега тази година и очаквайки по-нататъшно нарастване на търсенето в Китай.

Световното търсене на петрол ще нарасне с 2,25 милиона барела на ден (bpd) през 2024 г. в сравнение с ръст от 2,44 милиона барела на ден през 2023 г., се казва в месечен доклад на Организацията на страните износителки на петрол, цитиран от Ройтерс.

И двете прогнози са непроменени спрямо миналия месец.

Премахването на пандемичните блокади в Китай помогна на търсенето на петрол да се повиши през 2023 г. ОПЕК постоянно прогнозира по-силен растеж на търсенето за следващата година в сравнение с други прогнози като тази на Международната агенция по енергетика.

През 2024 г. се очаква стабилният глобален икономически растеж, на фона на продължаващите подобрения в Китай, да повиши допълнително потреблението на петрол“, се посочва в доклада на ОПЕК.

Докладът също така казва, че търсенето през останалата част от тази и следващата година може да претърпи удар в някои части на света и намалява прогнозите си за общото световно търсене през текущото тримесечие и първите три месеца на 2024 г.

„Гледайки напред и въпреки обичайното сезонно покачване на търсенето на петрол за отопление, продължаващата несигурност и икономическото развитие в ОИСР, Европа и други области се очаква да повлияят на търсенето на петрол през остатъка от 2023 г. и през 2024 г.“, отбелязва ОПЕК.

Докладът на ОПЕК също така казва, че производството на петрол се е увеличило през септември въпреки обещаните съкращения на доставките от ОПЕК+, водено от увеличения в Нигерия, Саудитска Арабия и Кувейт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"