fbpx

България може да поиска изключение от руско петролно ембарго

Ако Европейската комисия допуска изключения от руско петролно ембарго, България ще се възползва от правото си също да поиска такова изключение.

Това заявява финансовият министър Василев в интервю за „Капитал“, цитирано от „Дневник“. Той изтъква, че чисто технологично, България може без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата.

Уточнява се, че интервюто е дадено преди изявлението от днес на фон дер Лайен, която обави съдържанието на шестия пакет от санкции, включващо и петролно ембарго.

За Унгария и Словакия се предвижда изключение до края на 2023 г. Този план предстои да бъде одобрен от лидерите на страните членки, които вероятно се съберат в Брюксел следващата седмица.

Междувременно представителят на България в „Лукойл“ Красимир Първанов е коментирал пред „Медиапул“, че ако се забрани вносът на руски петрол има опасност рафинерията Лукойл Нефтохим да спре работа. Причината е, че технологично рафинерията не може да работи без руски петрол.

Първанов добавя, че в момента се анализира как може да се заменят настоящите 50-60% руски петрол Urals, като в момента остатъкът се осигурява през борси – от Саудитска Арабия, Кувейт и други държави.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"