fbpx

България с най-голям спад на заводските цени в ЕС

През октомври България (-25,9%) е с най-голям годишен спад на заводските цени сред всички страни в ЕС, сочат данните на Евростат. Следват Белгия (-20,5%) и Гърция (-14,7%). Най-високите годишни увеличения са регистрирани в Люксембург (+18,4%), Словения (+2,5%) и Словакия (+1,1%).

В ЕС промишлените цени на производител са намалели на годишна база с 22,7% в енергийния сектор и с 5,3% за междинните стоки, докато цените са се увеличили с 3,1% за дълготрайните потребителски стоки, с 3,5% за капиталовите стоки и с 4,0% за нетрайните потребителски стоки . Цените общо за промишлеността без енергетиката намаляват с 0,3%.

Производствените цени на промишлеността са се повишили с 0,2% както в еврозоната, така и в ЕС в сравнение със септември 2023 г., сочат още данните на Евростат. На годишна база през октомври заводските цени намаляват с 9,4% в еврозоната и с 8,7% в ЕС

В ЕС промишлените цени на производител спрямо септември са се увеличили с 0,6% в енергийния сектор, докато цените са останали стабилни както за капиталовите стоки, така и за дълготрайните потребителски стоки, а цените са намалели с 0,1% за нетрайните потребителски стоки и с 0,3% за междинните стоки. Цените общо за промишлеността без енергетиката намаляват с 0,2%.

Най-големият месечен ръст на цените на производител в промишлеността се наблюдава в Ирландия (+4,9%), Италия (+2,2%) и Холандия (+0,7%), докато най-голям спад е отчетен в Люксембург (-3,7%), Латвия (- 2,7%) и Гърция (-1,9%). България отчита спад на цените с -0,6% спрямо септември месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"