fbpx

Пълно разминаване между цели и планове за премахване на изкопаемите горива

Нито една от големите световни страни производителки на нефт и газ няма планове в крайна сметка да спре сондажите за тези горива, въпреки че много от тях са обещали да достигнат нетни нулеви емисии, сочат данни, цитирани от Ройтерс.

Net Zero Tracker, независим консорциум за данни, включващ Оксфордския университет, информира, че констатациите му разкриват разликата между целите, които страните са си поставили, за да избегнат катастрофални нива на изменението на климата, и техните планове в реалния свят да продължат да произвеждат енергия, отделяща CO2.

Това разпространение на амбиция за „нетна нула“ без ангажимент за постепенно премахване на изкопаемите горива подчертава необходимостта предприятията да определят как ще бъдат постигнати тези цели“, посочва съавторът на изследването Наташа Луц от Оксфордския университет, цитирана от Ройтерс.

Правителствата на срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай обсъждат дали да се споразумеят за първи път за постепенно премахване на изкопаемите горива, отделящи CO2, основната причина за изменението на климата.

Данните от проучването, с които Ройтерс разполага, показват, че 69 от страните производителки на петрол в света, включително Саудитска Арабия, Съединените щати, Русия, Китай и домакинът на COP28 Обединените арабски емирства, са обещали да достигнат нетни нулеви емисии. Но само три малки производители – Дания, Испания и Франция – са изложили планове в крайна сметка да спрат сондажите, казаха изследователите. Дания и Испания са сами и сред производителите на газ, които планират постепенно спиране на производството.

Държавите с цел за нетни нулеви емисии, но без планове за ограничаване на производството, включват и ОАЕ, които бяха изправени пред остри критики от борци за климата и някои европейски и американски законодатели за назначаването на главен изпълнителен директор на държавната петролна компания ADNOC, Султан ал Джабер, за президент на разговорите на COP28. ADNOC планира да разшири капацитета за производство на петрол и да увеличи добива на газ.

Джим Скеа, председател на Научния панел за климата на ООН, заяви, че до 2050 г. глобалното използване на петрол трябва да спадне с 60%, а използването на газ с 45%, ако светът иска да избегне повишаване на температурите над 1,5 градуса по Целзий – прагът отвъд който изменението на климата би отприщило по-катастрофални и необратими въздействия.

По думите на Скеа при този сценарий до 2050 г. „използването на изкопаеми горива трябва значително да се намали“, като добавя, че използването на въглища, отделящи CO2, следва напълно да се премахне.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"