fbpx

България сред страните в ЕС с лоши показатели в отношението работа-бедност

80,22% от българите, живеещи в домакинства с много нисък интензитет на работа през 2020 година са застрашени от бедност. По този показател сме на опашката в ЕС, като след нас са само Литва с 85,4%, Румъния (84,2%) и Латвия (80,6%), сочат данните на Евростат.

Интензивността на труда отразява колко са работили всички членове на домакинството в трудоспособна възраст в сравнение с пълния им потенциал. Като цяло, колкото по-висока е интензивността на работата в едно домакинство (колкото по-близо са хората до пълна заетост), толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност. Интензивността на работа е показана с три нива, вариращи от много ниска, до средна и много висока.

В ЕС процентът на риск от бедност за хората, живеещи в домакинства с много нисък интензитет на работа, е 64,0% през 2020 г. Този процент варира, като най-нисък е в Дания 48,7% Ирландия 49,9%, като девет държави са с над 70,0%.

Данните за ЕС за 2020 г. показват, че заетостта е помогнала на хората да не изпаднат в бедност, като за това свидетелства фактът, че застрашени от бедност са едва 5,3% от хората, живеещи в домакинства с много висок интензитет на работа.

Във всички държави-членки на ЕС се наблюдава подобен модел, което означава, че рискът от бедност намалява с увеличаване на интензивността на работата.

Макар това съотношение да важи и за България (7,3%), през 2020 година страната ни е сред петте членки на ЕС с най-висок процент застрашени от бедност, въпреки, че са от домакинства с много висок интензитет на работа. С по-лоши показатели от нас са Люксембург (12,1), Румъния (10,1), Португалия (8,5) и Литва (8).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"