fbpx

Българинът остава силно притеснен за развитието на икономиката ни

Политическата нестабилност, която обикновено влияе допълнително на масовите очаквания за развитието на стопанството и икономиката, за момента не успява да задълбочи тревогата сред българите. Данните от проучването на Галъп от първата седмица на октомври показват, че протестите през последните месеци не са повишили негативните очаквания за икономическото състояние в страната.

Няма обаче и осезаем спад в тревогата, установена през юли, а отново „стъпало“ или „плато“, коментират от Галъп.

Изследването през юли е проведено почти изцяло преди първите сериозни протести, така че данните отразяват само икономическите очаквания, повлияни явно от ситуацията с вируса и все още без политически „примеси“. Октомврийските данни пък вече показват посоката.

Ако през последните години очакванията икономическото положение да остане същото или да се влоши са движат на нива между 30 и 40%, а очакванията за подобрение – около 15%, то след началото на коронавируса, очакванията за влошаване са достигнали над 50% в началото на юли, очакванията да няма промяна спаднаха до под една четвърт, а очакванията за подобряване – до под 10%. За последно в десетилетието подобни негативни стойности са били отчетени през 2012 г.

По-умерена е тревогата по отношение на личните финанси на домакинствата. Този въпрос по традиция извиква по-малко негативизъм в сравнение с очакванията за икономиката на страната въобще. Когато отговаря за икономиката въобще, респондентът вплита и мнението си за политиката, което е по традиция негативно. А когато отговаря за собственото си домакинство, запитаният обикновено е по-конкретен в отговора, коментират от Галъп.

При негативни очаквания за собствените финанси, рязко достигащи в последните години 30%, през юли 2020 г. тази граница е премината, макар и през октомври да има известно уталагане на тревогата до 29%. Положителните очаквания пък слязоха около и една десета – където отдавна не бяха стигали. През октомври са 11%. Неутралните очаквания се колебаят около 40%, а конкретно през този месец са 39,4%. Има и дял колебание.

От Галъп обобщават, че данните за икономиката показват, че има стабилизация, но на нови, по-тревожни, нива, отчетени още през юли и запазващи се до момента.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Последното изследване е проведено между 1 и 9 октомври 2020 г. сред 803 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"