fbpx

„Повече така не може!“, изригнаха в отворено писмо 169 учени от БАН

169 учени от БАН разпространиха изключително остро отворено писмо, в което искат оставката на кабинета „Борисов“. „Академиците“ призовават към гражданско неподчинение и завършват емоционално:

„ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ!
Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, Гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение.

Наред с всичко друго, учените заявяват:

„Основният политически инструмент, Държавният бюджет, години наред се прави „копи-пейст“, с умишлени излишъци – за да се крадат „законно“. Стотици милиони лева народна пара се раздават според конюнктурни интереси и без парламентарен контрол. Бюджетът за здравеопазване се увеличава ежегодно с цел да бъдат присвоявани милиарди, а здравният статус на населението се влошава. Здравеопазването е в кадрови колапс, недостигът на квалифицирани медицински специалисти вече заплашва общественото здраве с катастрофа.

Европейските фондове се разпределят по партийни и корупционни схеми, разходват се безотговорно и пълнят партийните каси. Строят се най-скъпите, опасни и некачествени пътища, разпадаща се инфраструктура и спортни съоръжения, на които никой не спортува. Въпреки ниския корпоративен данък инвеститорите не рискуват парите си в условия на корупция и рекет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"