fbpx

Германия предлага как да се спират европари, ако няма върховенство на закона

Достъпът на страните членки до фондовете на ЕС да бъде обвързан със спазването на върховенството на закона. Този принцип да важи също и за 750-те милиарда евро, които са определени за икономическо възстановяване от коронакризата.

Схема за това предлага Германия, която е ротационен председател на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Там е  предвидено при проблеми с върховенството на закона временно да се спира финансирането, а решенията да бъдат вземани с мнозинство от държавите членки по препоръка на Европейската комисия.

Тези, които искат по-твърд механизъм, обаче настояват да е необходимо мнозинството, което да блокира препоръчано от комисията наказспиране на европари.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че Унгария и Полша ще създадат съвместен институт, който да оценява състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС, за да противодействат на атаките на Брюксел.

„Целта на този институт за сравнително право ще бъде да не бъдем правени на глупаци“ заради твърдения за нарушения на върховенството на закона, заяви той след среща с полския външен министър Збигнев Рау в Будапеща.

По думите му докладът на ЕС за върховенството на закона, който скоро ще бъде обсъден в Брюксел, се очаква да бъде политическо изявление, а не добре обоснована оценка.

Преди месец лидерите на основните политически сили в Европейския парламент поискаха върховенството на закона да стане условие за отпускането на средства от фондовете на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"