fbpx

Жертвите от COVID-19 в света вече надхвърлиха 1 милион души

Само за десет месеца жертвите от COVID-19 в света надхвърлиха 1 милион души. Смъртността се е увеличила през последните седмици, тъй като в няколко страни нарастват инфекциите.

„Нашият свят достигна мъчителен етап“, заяви в изявление генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Само за три месеца смъртните случаи от новия коронавирус се удвоиха.

Над 5400 души умират по света на всеки 24 часа, това се равнява на около 226 души на час или един човек на всеки 16 секунди. Във времето, необходимо за гледане на 90-минутен футболен мач, средно умират 340 души, показват изчисления на Ройтерс.

Експертите остават загрижени, че официалните данни за смъртни случаи в световен мащаб значително подценяват реалното положение поради неадекватни тестове и възможността да се укрива истинското положение в някои страни.

Съединените щати, Бразилия и Индия, които заедно представляват близо 45% от всички смъртни случаи от COVID-19, вдигнаха мерките за социално дистанциране през последните седмици.

„Американският народ трябва да очаква, че случаите ще се увеличават в следващите дни“, предупреди вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в понеделник.

През последното денонощие у нас са регистрирани нови 216 заразени при направени 3302 направени PCR теста.

Освен в абсолютна стойност, се е увеличил и процентът на положителните проби и вече е 6,54 на сто спрямо 5,25% при предишния отчет.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 20 271. Направени са общо 519 613 PCR теста. 5 125 са активните случаи в страната.

780 са хората в болнични заведения, от тях 42 са в интензивни отделения. Излекувани са 14 339 души, от които 163 за последното денонощие.

Починалите от инфекцията в България са вече 807, като през последното денонощие животът си за загубили 11 души.

Междувременно световните агенции съобщиха, че учени от Каролинския институт в Стокхолм са създали нов бърз тест за откриване на новия коронавирус.

Световната здравна организация съобщи, че ще бъде направена организация 120 млн. теста да бъдат разпространени безплатно в бедните държави, за да се направи по-голям скрининг на населението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"