fbpx

Пандемията ще изтрие 3-годишен напредък в Централна и Източна Европа, смятат от МВФ

Пандемията на COVID-19 се отразява значително върху перспективите за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Очаква се икономиката на региона да се свие с близо 5,5 процента през 2020 г., изтривайки почти три години икономически напредък.

Това сочи проучване на МВФ, което обхваща Албания, Беларус, България, Босна и Херцеговина, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Турция, Украйна, Хърватия, Черна Гора, Чехия и Естония.

За да подпомогнат възстановяването и да подобрят жизнения стандарт, страните биха могли да обмислят да харчат повече за инфраструктура, като пътища, училища, болници и цифрова свързаност, предлагат от Фонда.

Няколко държави вече планират да увеличат публичните инвестиции. Някои ще го направят чрез Фонда за възстановяване на ЕС, което ще доведе до много значителни трансфери към страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Повечето от тези средства са предназначени да бъдат изразходвани за инвестиции по националните планове за възстановяване и реформи. Оползотворяването на максимума от тази инвестиция, като същевременно ускорява зеления и цифров преход, ще бъде по-важно от всякога.

Централна, Източна и Югоизточна Европа е разнообразна, но регионът изостава значително от по-напредналите европейски държави (ЕС-15) по количество и качество на своята инфраструктура и регионална свързаност.

Затварянето само на 50 процента от инфраструктурната пропаст с ЕС-15 до 2030 г. ще струва между 3 и 8 процента от БВП годишно.

Ако се направи правилно, инвестициите в инфраструктура могат да доведат до значителни дивиденти в региона.

Повече и по-добри публични инвестиции могат да помогнат за възстановяване на икономическите щети от пандемията, повишаване на потенциалното производство и ускоряване на сближаването на доходите с ЕС15.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"