fbpx

За 2-3 месеца може да излезем от здравната криза, смятат учени от БАН

Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от изчисленията и прогнозите, смятат българси учени.

Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите. След около 2 до 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза.  Това каза проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН по време на брифинг, в който освен представители на оперативния щаб участваха и учени.

От пресцентъра на МС съощиха, че премиерът Бойко Борисов се е срещнал с представители на Българската академия на науките.

На срещата са присъствали още вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Никола Николов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

От БАН ще помогнат на властите със своята експертиза в областта на математическото моделиране в биологията, за да има прогнози как ще се развива динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса.

„От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса“, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Споед него, ако е необходимо правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на карантината и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, за да може да се излезе от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика.

Според ген. Мутафчийски използването на математически модели би им позволило да насочат ресурси там, където са необходими. Ценни ще са и по-фундаментални заключения как епидемията се движи във времето и какво можем да очакваме.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"