fbpx

Байдън готов да обяви нови мита за стратегически китайски индустрии

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да обяви нови мита за Китай още следващата седмица, насочени към стратегически сектори, включително голямо увеличение на данъците върху електрическите превозни средства (EV), съобщава Ройтерс, позовавайки се на трима души, запознати с въпроса.

Пълното съобщение, което се очаква във вторник, ще запази съществуващите мита върху много китайски стоки, определени от бившия президент Доналд Тръмп. Но също така ще добави нови тарифи за полупроводници и соларно оборудване, както и повишаване на тарифите за EV. Произведените в Китай медицински консумативи като спринцовки и лични предпазни средства също са изправени пред допълнителни мита, са посочили източниците на Ройтерс.

При преразглеждането на така наречените „тарифи по раздел 301“ администрацията на Байдън се е насочила към индустрии, които според нея са стратегически конкурентни и области на националната сигурност.

Дългоочакваната актуализация на тарифите идва, след като редица законодатели призоваха за масивни увеличения на тарифите за китайски автомобили. Сега има сравнително малко произведени в Китай лекотоварни превозни средства.

Митата върху китайските електромобили ще се учетворят приблизително според новия план на Байдън, съобщава Wall Street Journal, цитирайки запознати с въпроса. Председателят на банковата комисия на Сената Шеррод Браун иска администрацията на Байдън да забрани напълно китайските електромобили поради опасения, че те представляват риск за личните данни на американците.

Офисът на търговския представител на САЩ направи своите препоръки към Белия дом преди седмици, но окончателното съобщение е отложено поради вътрешни дискусии.

Байдън, който се стреми да бъде преизбран през ноември, иска да противопостави подхода си на този на републиканския кандидат Тръмп, който предложи всеобхватни мита, които служителите на Белия дом смятат за твърде груби и склонни да предизвикат инфлация. Тръмп обеща 60% или по-високи мита върху всички китайски стоки, изтъква още Ройтерс.

Мерките могат да предизвикат ответни действия от страна на Китай в момент на повишено напрежение между двете най-големи икономики в света. По-широкото налагане на мита от Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 г. постави началото на тарифна война с Китай.

И двамата кандидати за 2024 г. рязко се отклониха от консенсуса за свободна търговия, който някога доминираше във Вашингтон, период, ограничен от присъединяването на Китай към Световната търговска организация през 2001 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"